"Egy vidám fickó Kubából ..."


A Bichon Havanese tulajdonosai szerint egy imádni való, borzas kismackó, hihetetlen intelligenciával. Élénk személyiség, szeretetre méltó és kedves. Imád kirándulni és mindenféle játékban részt venni. Tulajdonságait összeadva olyan kutyáskát kapunk, melynek nem lehet ellenállni. A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst. Nagyon ritkán egyszínűek, általában 2-3 szín kombinációja alkotja bundájuk mintázatát, és ez még vidámabb megjelenést kölcsönöz nekik. Születési színük majdnem minden esetben változik, néhány árnyalattal világosabb lesz, de az is előfordul, hogy a születési szín mélyebb tónusúvá válik felnőtt korára. Farkát mindig vidáman a háta fölé emelve tartja mozgás közben, mely élénk és rugalmas.


Természet:
Amit legfőképpen tudni kell erről a fajtáról, hogy hatalmas lélek lakozik a kicsiny testben. Ezeknek a kutyáknak folyamatos szeretetre és foglalkozásra van szükségük, így csak olyan embereknek ajánlható a fajta, akik sok időt tudnak kutyájukra áldozni. Kiegyensúlyozott személyiség, idős, egyedülálló embereknek remek társaság. Jól tanítható és nevelhető, bár lakozik benne egy pici makacsság, ami megnehezítheti a tanulási folyamatot, de ezt rendkívüli kedvességével egyensúlyozza. Kis mérete ellenére rendkívül aktív és mozgékony kutya, nyugodtan el lehet indulni vele akár nagyobb kirándulásokra is. Az agility is kiváló elfoglaltság számára, mivel nagyon mozgékony és ügyes.

 

Szőrápolás:
A szőrápolásra nagy gondot kell fordítani, amennyiben hosszú szőrben szeretnénk tartani, de egy ügyesen eltalált rövid fazon is bájos külsőt kölcsönözhet a kutyának, azonban ha kiállítási terveink vannak, semmiképpen se vágjuk le a szőrét. Egy rendszeresen ápolt, tisztán tartott havanese kutyus rendkívüli látványt nyújt, melyre környezetünk is odafigyel. Selymes, ám mégis hullámos szőre a fehértől a sötét barnáig, a foltostól, a füstös árnyalatig gyönyörű látványt nyújthat. Érdemes tehát naponta 10-15 percet a szépség oltáránál áldozni, hogy kiskutyánk külleme csodálatot váltson ki mindenkiből, aki csak rápillant.

 

A Havanese már több magyar sztár és színész szívét ejtette rabul. Többek között Galambos Erzsi színésznő, Bíró Ica művésznő, Szűcs Judith énekesnő, Rónay Egon műsorvezető, Pataky Attila énekes és Gergely Róbert döntöttek úgy, hogy egy Havanesével teszik teljesebbé életüket.



Kialakulásának története:
A Havanese a Bichon család tagja (ebbe a családba tartozik még a Bolognese, a Máltai selyemkutya, Bichon Frise, a Coton de Tulear, a Bolonka Cwetna és a Löwchen is).
A Bichon Havanese ősei a Földközi-tenger vidékéről kerültek a fajta későbbi származási helyére, Kubába. A fajta az 1700-1800-as években alakult ki, de eredetét illetően inkább csak feltevésekre vagyunk utalva, mint dokumentált tényekre. A legelfogadottabb teória szerint kis termetű uszkárokkal pároztatott, spanyol tulajdonban lévő máltai selyemkutyáktól származhat, melyek spanyol tengerészek által kerültek Kubába, ahol Havanese néven váltak ismertté. Sajnos a forradalmak általában nem kedveznek a kutyáknak. A tiszta vérű fajtákban a nép hajlamos az uralkodó osztály szimbólumát látni, így a francia és orosz forradalomhoz hasonlóan az 1959-es kubai felkelés sem kedvezett a Bichon Havanesének. Kubából csak néhány egyedet sikerült kimenekíteni, ezek leszármazottjai ma az USA-ban élnek. Magyarországra 1988-ban Moszkvából importáltak egy kan és egy szuka havanese kutyát: Rövid időn belül nálunk is népszerű lett ez a tüneményes kutyácska, egyre többen keresik őket. Amerika és Nyugat-Európa után Magyarországon is meghódította a kutyaszerető emberek szívét bájosságával. Jelenleg Hollandiában és a Skandináv országokban találhatóak a leghíresebb Havanese tenyészetek.


Forrásanyag: "Egy vidám fickó Kubából" - http://www.havanese.lap.hu ( Copyright © 1998-2002 Kutya Szövetség).

Fotók: Copyright Bambalabamba Kennel